Tervislikkus

separator

Miks helbed ja puder head on?

Helen teab, et puder, aga ka muu roog, mis valmistatud Heleni kuivainete segudest, on kasulik, toekas ja meeldiv kõhutäis.

 

Heleni helvestes on rohkelt süsivesikuid, mis annavad energiat. Veel sisaldavad helbed vaid taimedes leiduvaid asendamatuid kiudaineid, mis tagavad korras seedimise; beetaglükaane, mis aitavad kolesteroolitaset kontrolli all hoida; vaske ja kaaliumit, mis toetavad närvikava ja immuunsüsteemi; rauda ja magneesiumit, mis aitavad vältida väsimust; kaltsiumit, mangaani ja fosforit, mis hoiavad hambad ja luud tervena, ning B1-, B2-, B3- ja B5-vitamiini, mis teevad nii, et oleksid kaua kaunis ning terve.

Heleni Helde sarja kuivainete segud

Heleni Helde sarja tooted valmisid koostöös BioCC OÜ ja Tartu Ülikooli teadlastega. Tegemist on esimese teaduslikult tõestatud putrude sarjaga Eestis.

 

Helde sarja kuivainete segud on valmistatud nii, et need oleksid valgu- ja kiudainerikkamad ning sisaldaksid õige koguse vajalikke vitamiine ja mineraale. Kombineerisime omavahel imeliste omadustega kaera, otra, tatart ja kaerakliisid ning erinevaid lisandeid, mis kokkuvõttes annavadki segudele need kasulikud omadused. Oluline on veel märkida, et segudele pole lisatud sünteetilisi maitse- ega lõhnaaineid.

 

Kui täpsustada, mida erinevad lisandid annavad, siis võiks välja tuua järgmist:
seemnete ja porgandiga Helde kuivainete segus on rohkelt rauda ja B5-vitamiini; kõrvitsaseemnete ja vinnutatud lihaga segus piisavalt B1-vitamiini ja vaske; jõhvika, kookose ja õunaga segus mangaani ja vaske ning õuna ja musta sõstraga segus magneesiumit ja fosforit. Ja loomulikult lisanduvad kõigile segudele neis kasutatud helveste kasulikud toitained, millest võiks eriti esile tõsta beetaglükaane, mis aitavad hoida normaalset vere kolesteroolitaset.

 

Helde segud sisaldavad kõiki olulisi makrotoitaineid – heldelt valku, vähesel määral rasva, millest enamik on kasulikud polüküllastumata rasvhapped, ja heldelt süsivesikuid. Süsivesikute suur hulk ei peaks kedagi hirmutama. Tänu suurele kiudainesisaldusele imenduvad need aeglaselt ja see aitab vältida veresuhkru suuri kõikumisi.

 

Hommikusöögiks on Helde segud suurepärased ükskõik millise roa koosseisus. Enne hommikusööki on meie keha sunnitud kasutama maksa glükogeeni veresuhkru taseme hoidmiseks. Süsivesikud aitavad veresuhkru taset tõsta ja maksa glükogeenivarusid taastada. Kuigi enamasti valmistame helvestest süüa hommikuti, sobivad need suurepäraselt ka lõunasöögiks. Suur kiudainesisaldus aitab kaua kõhtu täis hoida ja pikalt imenduvad süsivesikud soodustavad nii vaimset kui ka füüsilist tööd.

 

Kuna teraviljahelbed on oma koostiselt väga mitmekesised, on neid mõistlik süüa iga päev. Et saada Helde kuivainete segudest kätte toitained pakendil märgitud määral, peaks valmistatavas roas olema vähemalt 50 grammi helbeid.

Millest on valmistatud Heleni kuivainete segud?

Kõik Heleni kuivainete segud on valmistatud kvaliteetsest ja kontrollitud toorainest. Oleme käed löönud usaldusväärsete ja hingega asja juures olevate viljatootjatega. Kuid nagu ütleb kõnekäänd: “Usalda, aga kontroll!”. Nii hoiame ka meie omalt poolt asjadel silma peal, seda külvimomendist kuni vilja vastuvõtmiseni.

Kaer

Teiste teraviljadega võrreldes on kaeras suurem valgusisaldus ja hulk vajalikke asendamatuid aminohappeid. Kaeras on ka märkimisväärne hulk kaaliumi, magneesiumi ja raua ühendeid, antioksüdante ning B1-vitamiini. Kaerahelbed sisaldavad rohkelt kiudaineid – kõige olulisem neist on kaera beetaglükaan, millel on teaduslikult tõestatud kolesterooli langetav toime

Rukis

Rukkis on väga palju kiudaineid, mis hoiavad seedimise korras ja veresuhkru kontrolli all ning vähendavad kolesterooli. Samuti sisaldab rukis kaaliumit, magneesiumit, fosforit, rauda ja B-grupi vitamiine. Viimased on vajalikud ainevahetuse ja närvisüsteemi heaks toimimiseks.

Nisu

Nisu sisaldab rohkelt valke ja ka tubli annuse magneesiumit, kaaliumit, fosforit ning B3-vitamiini.

Oder

Odrast saab organism räni. Räni aitab korras hoida luud, veresooned, kõhred, kõõlused, naha, sidekoe ja silmad – teiste sõnadega organismi osad, mis vajavad elastsust. Odras on kaaliumit, kaltsiumit, fosforit ja rauda ning samuti suur hulk kiudaineid.

Tatar

Tatar on täis üllatusi! Paljud peavad tatart teraviljaks, kuid tegelikult on see suguluses hoopis rabarberi ja hapuoblikaga ning tatra vilja nimetatakse pähkliks. Tatras on palju kiudaineid ja valku, mille koosseisus on kaheksa asendamatut aminohapet. Tatar sisaldab palju kaaliumit, fosforit, magneesiumit, räni, kaltsiumit, rauda ja tsinki. Lisaks on tatras organismile vajalikke antioksüdante ja tatar ei sisalda gluteeni.

Riis

Riis on üle maailma enam tarbitav põhitoiduaine. Riisis on rikkalikult organismile vajalikke taimseid valke, B-rühma vitamiine ja mineraalaineid. Riis ei sisalda gluteeni.

Kust tuleb tooraine?

Laulusõnad ütlevad, et seedreid ja palme ei kasva me maal. Ei kasva tõesti. Samuti ei kasva meie maal tatar ega riis. Neid vilju toome sealt, kus need hästi kasvavad ja neid hoolikalt kasvatatakse.

 

Me ilusal Eestil, kodumaal, on meile pakkuda palju suurepäraseid vilju. Siin kasvavad esmaklassilised ning igati head teraviljad – rukis, kaer, nisu ja oder.

Toitumisspetsialisti nõuanded

Foto: Diana Unt

Parim hommikusöök – funktsionaalsed pudrud

Tekst: Teele Teder, toitumisnõustaja 

 

 

Miks on nii, et osa inimesi suudab päeva jooksul nii palju asju korda saata,  samal ajal ei saa teised aga end kuidagi käima? Põhjuseid ei pea kaugelt otsima. 

 

Tühi kott ei seisa püsti, seda teavad kõik. Ka autot peame tankima enne, kui tahame sellega sõita. Pole ju mõeldav, et tangime alles õhtul, olles päev otsa ringi sõitnud. Inimorganism on nii võimas, et veab kuidagi alati välja. Kui aga tahta päevast maksimumi võtta, tuleks erilist tähelepanu pöörata oma hommikusöögile. 

 

Hommikuks on organism süsivesikute varud ära kasutanud ja vajab täiendust. Kui jätame hommikusöögi vahele või sööme valesid asju, peab maks hakkama kasutama oma glükoosivarusid, seetõttu langeb aga tuntavalt organismi efektiivsus. Sel põhjusel tekivad ka keskendumishäired, näiteks on raske pühenduda õppimisele või tööle.

 

Üheks tervislikumaks hommikusöögiks on alati olnud puder, sest see hoiab kõhtu kaua täis ja sisaldab rohkelt kiudaineid, mille suures defitsiidis paljud meist iga päev elavad. Täisterapudrud on head, sest ei tõsta ka veresuhkrutaset liialt kõrgele. Neid süües vabaneb glükoos vereringesse aeglaselt ja veresuhkrutase püsib stabiilne. Kui veresuhkrutase on ühtlane, siis ei teki suuri langusi, mis söömasööste esile kutsuksid. Keha jõuab glükoosi ära kasutada sama kiiresti, kui see vabaneb, ja nii ei jää rasvana ladestamiseks enam midagi üle. 

 

Viimased kolm aastat on Eestis tegeletud aga tõsise teadustööga ja tulemuseks on tõeline innovatsioon toidumaailmas. Uued Heleni Helde sarja kuuluvad funktsionaalsed pudrud töötati välja koostöös Tartu teadlastega ning neil on meie tervisele ja heaolule tõestatult kasulik toime. Uues pudrusarjas on ühendatud erinevate teraviljade, seemnete, puu- ja köögiviljade head omadused sobivas vahekorras. Heleni Helde pudrud sisaldavad just õiges koguses vitamiine ja mineraalaineid, millel on teaduslikult tõestatud kasulikkus inimese organismile. 

 

Maitserohkeid ja tervislikke putrusid võiks tarbida ka muul ajal kui ainult hommikul. Tegemist on tõeliselt tervisliku toidukorraga, mis sobib nautimiseks ka lõuna- või õhtusel ajal. Kui võrrelda hindu, siis ei olegi kõrvale panna ühtegi teist toitu, mis oleks nii odav, aga samas nii tervislik.